отчет на Ротари Клуб Бургас

01.07.2004 – 30.06.2005

2004 – 2005 Ротарианска година

 

 
 

I. Клубна дейност

1.      Създаване на комисия “Семейството на Ротари”. Комисията е учредена на 07.07.2004 г. Състав на комисията: Председател: Милена Илчева. Членове: Светлана Проданова, Тони Костова, Нели Събева.

2.      Сформирани са и другите клубни комисии, както следва: Комисия по Клубна дейност със съставни Комисии по присъствието, класификациите, членството и развитие на членството и ротарианска информация; Комисия по професионална дейност; Комисия по обществена дейност; Комисия по международна дейност.  С оглед подобряване на клубната дейност са създадени и следните комисии: Финансова комисия, Комисия по систематизиране на клубния архив и историята на клуба. Назначени са отговорници за Ротаракт, Интеракт и Фондация Ротари, както и счетоводител на Клуба.

3.      Подготовка на 4 нови Ротари Клуба: Айтос, Созопол, Царево и Приморско. В началото на месец септември са определени работните групи, които ще подготвят инициирането на клубовете.

4.      През месец юли са проведени лекция за запознаване със структурата на Ротари и Дистрикт 2480, както и с темата на 2003/04 година и са набелязани възможности за реализирането й. Лектори – Румен Ангелов, паст президент на РК Бургас и Председател на Комисията за Ротаракт и Интеракт на Д2480 и Красимир Ганчев, паст президент, АДГ.

5.      Подготовка на посещението на ДГ на Д2480 в Бургас. Осигурено е участието на ротарианците, членовете на Ротаракт и Интеракт клубове в тържествената вечеря на 05.11.2004 г..

6.      От името на Ротари Клуб Бургас са връчени 6 награди Пол Харис Фелоу, като 3 от тях са за многократен носител на отличието.

7.      Всички членове на Клуба са абонирани за списание “Ротари България”.

8.      За всички членове на Клуба са осигурени: програма и бюджет на клуба за настоящата година; екземпляр от Конституцията и Клубните правила на Ротари Клуб Бургас, ротариански членски карти и визитни картички.

9.      Провежда се активна работа с Ротаракт и Интеракт клубовете.

10.  Тържествено и със специална церемония ежемесечно се отбелязват именните и рождените дни на членовете на Клуба.

11.   Представители на Клуба посетиха Семинара на Д2480 за Фондация Ротари, ПЕТС и Конференцията на Д2480.

12.  Представители на РК Бургас посетиха чартърните церемонии на РК Сандански, РК Горна Оряховица-Лясковец и юбилейната 10-годишнина на РК Габрово.

13.   Във връзка със 100. годишнината на Ротари е повишена активността при посещение на други клубове.

14.  Проведено е общо събрание на клуба и е избран Борд за 2005/06 г.

15.  Съвместно с РК Бургас-Пиргос и Бургас-Приморие бе проведено празнично Коледно тържество.

 

II. Обществена дейност

1.      Продължава общата работа с РК Леккеркерк – Холандия и други клубове за ангажирането им за реализиране на последния етап от Проекта за Дома за деца “Ал. Георгиев – Коджакафалията” в Бургас на стойност 51 000 евро. В проекта е осигурено и финансовото участие на Община Бургас.

2.      Готов е проектът и са приключили всички административни процедури за изграждане на Дневен център в Дом “Надежда” – Бургас със съдействието на Кристин Дагуел и РК Хъл.

3.      През месец юли е получено и разпределено дарение от компютърна техника и индивидуални пакети, дарение от Кристин Дагуел и РК Хъл. В проекта е осигурено и финансовото участие на Община Бургас.

4.      През месец септември е получен и разпределен контейнер с памперси и друг постелъчен материал за възрастни. Контейнерът е дарение от РК Хъл.

5.      Работи се по програма за подпомагане на сиропиталищата в с. Бата, Средец и Дом “Надежда” – Бургас.

6.      На 18.12.2004 г. Интеракт Клуб Бургас организира и проведе Коледен благотворителен концерт “Коледа за всеки” за набиране на средства за лечение на болното дете Мария Петрова Андонова, на 4 г., като са набрани средства в размер на 600 лв.

7.      Ротари Клуб Бургас подпомогна финансово организирането на Майска Конференция за съвременна българска литература на ПМГ “Н. Обрешков” – Бургас, която се проведе на 11. май 2005 г

 

III. Международна дейност

1.      Задълбочават се контактите с Ротари Клуб Леккеркерк, Холандия. Клубът е посетен от представители на РК Бургас.

2.      Осъществен е контакт с РК Лойола Хейтс, Кесон Сити, Филипините, Д 3780.

3.      Планира се посещение в РК Кавала, Гърция.

4.      За Фондация Ротари са преведени 4460 USD.

5.      Изнесени са лекциите: “Холандия – настояще и бъдеще” от Светослав Динев, “Икономическо развитие на Китай” – Герхард Бентциен.

6.      За заслуги към РК Бургас с почетния знак на Клуба са наградени Кристин Дагуел и РК Леккеркерк.

 

IV. Професионална дейност

1.      Съставена е програма и са планирани дейностите и лекциите за Месеца на професионалната дейност (м. октомври).

2.      Изнесени са следните професионални лекции: Александър Александров – Проектът за разширение на Пристанище Бургас; Димчо Кирязов – Развитие на митническия контрол; Иван Златанов – “Специфика на застраховането”.

3.      За висок професионализъм с почетния знак на Клуба е удостоена РДВР Бургас.

 

V. Семейството на Ротари

1.      Подготвя се програма за повишаване заинтересоваността на членове на семействата на ротарианците към Ротари.

2.      Проучват се възможностите за включване на членове на семействата, които не са ротарианци (в т.ч. съпруги, големи деца, вдовици) в благотворителни акции на Клуба.

 

Общ брой членове към 01.07.2004:                                    50

Новоприети членове за периода 01.07.-31.10.2004:           0

Общ брой членове към 30.06.2005:                                    44