РОТАРИ

КАКВО Е РОТАРИ
КАКВО Е РОТАРИ КЛУБ
КРАТКА ИСТОРИЯ
ФОНДАЦИЯ РОТАРИ
ЦЕЛ НА РОТАРИ
ПЪТИЩА ЗА СЛУЖЕНЕ
ЧЕТИРИСТРАНЕН ТЕСТ
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РОТАРИАНЦИТЕ В БИЗНЕСА ИЛИ ПРОФЕСИЯТА

Какво е Ротари?
Определение за Ротари

Ротари е световна организация на лидери в бизнеса и професиите, която осигурява хуманитарна помощ, насърчава високи етични норми във всички професии и помага за разпространяване на добронамереност и мир в света.

горе

Какво е Ротари Клуб?

Първият Ротари Клуб е организиран в Чикаго от адвоката Пол П. Харис. Първата среща на този клуб се е състояла на 23 февруари 1905 г.
Било е избрано името “Ротари”, защото тогава клубните срещи са се състояли с редуване на работните места на всеки от членовете.
От основаването на клуба, ротарианската идея за приятелство, другарство и служене на другите са се разпространили в 160 страни по всички шест континента с повече от 29,000 клуба и над 1.2 милиона членове. Все пак, само един човек на всеки пет хиляди е член на Ротари Клуб.

горе

Кратка история
Първият ден на Ротати и последвалите години...

23 февруари 1905. Аеропланът все още не може да стои повече от пет минути във въздуха. Все още не е отворено първото кино. Норвегия и Швеция мирно приключват със своя съюз. В този особен ден чикагският адвокат Пол П. Харис извикал трима свои приятели на среща. Това, което имал пред вид било основаването на клуб, който да вдъхнови другарството между членовете на бизнес обществото. Това била идея, която израстнала от неговото желание да открие и в големия град духа на приятелството, познат му от селата, в които бил израстнал.
Четиримата бизнесмени не решили още тогава да се нарекат Ротари Клуб, но тяхното събиране било фактически първата среща на първия в света Ротари Клуб. Тъй като те продължили да се срещат, прибавяйки и други към групата, срещите се организирали при редуване на работните места на членовете, от където идва и името. Скоро след като било прието името, един от новите членове предложил колелото на вагон за емблема на клуба. Това бил предшественикът на познатото зъбно колело, носено сега от всички ротарианци по света. В края на 1905 г. Клубът имал 30 члена.
Вторият Ротари Клуб бил сформиран през 1908 г., на половин континент разстояние от Чикаго – в Сан Франциско, Калифорния. Малко по-малко било разстоянието от залива на Сан Франциско до Оукланд, Калифорния, където се образувал третият клуб. Последвали клубове в Сиатъл, Вашингтон, Лос Анжелис, Калифорния и Ню Йорк. Ротари станала международна организация през 1910 г., когато бил създаден клубът в Уинипег, Манитоба, Канада. От 1921 г. организацията е представена на всеки континент, а името Ротари Интернешънъл било прието през 1922 г.

горе

Фондация Ротари

Фондация Ротари е нестопанска организация, която подкрепя усилията на Ротари Интернешънъл за постигане на международно разбирателство и мир чрез международни хуманитарни, образователни и културни програми за обмен.
Хуманитарната програма на Фондацията финансира международни програми на ротариански клубове и дистрикти, които са насочени към подобряване на жизнения стандарт, осигурявайки грижи за здравето, чиста вода, храна, образование и други неща от първа необходимост преди всичко за развиващите се страни. Една от главните хуманитарни програми е Полио Плюс, която се опитва да унищожи полио вируса по целия свят до 2000 г.. Чрез образователната си програма Фондацията осигурява ежегодно финансиране на около 1200 студенти за обучение в чужбина. Стипендии се дават и на университетски преподаватели, за да преподават в развиващите се страни, а също и за професионален обмен между бизнесмени и специалисти. Бившите участници в програми на Фондацията имат възможност да запазят съпричастността си чрез ротарианската Алумни Фондация.
Фондация Ротари се подкрепя единствено от доброволни дарения на ротарианци и приятели на Фондацията, които споделят нейното виждането за един по-добър свят.

горе

Цел на Ротари

Цел на Ротари е да насърчава и поощрява идеала за служене на обществото като една достойна инициатива и в частност да насърчава и поощрява:
ПЪРВО: Разширяването на запознанствата като възможност за служба.
ВТОРО: Високи етични стандарти в бизнеса и професията, признаване ценността на всички полезни длъжности и въздигане професията на всеки ротарианец като възможност да служи на обществото.
ТРЕТО: Прилагане на идеала за служене в личния, служебния и обществен живот на всеки ротарианец.
ЧЕТВЪРТО: Напредък в международното разбирателство, добронамереност и мир чрез световно другарство между бизнесмени и професионалисти обединени от идеала за служене.

горе

Пътища за служене

От 70 години (от 1927), програмата на Ротари се изпълнява по четири Пътя на служене (в началото наречени канали). Тези пътища – служене на клуба, професията, обществото и международните отношения – най-добре отразяват четирите части на Целта на Ротари.
Служенето на клуба включва сфера на дейности, които ротарианците предприемат в поддръжка на своя клуб, като служба в комитети, предлагане на личности за членове, спазване на изискванията за присъствие.
Професионалното служене се фокусира върху възможността, която ротарианците имат, да представят техните професии, както и техните усилия да насърчават осведомяването по професионални въпроси и постигането на високи етични стандарти в бизнеса. В продължение на десетилетия ротарианците прилагат четиристранния тест в техните бизнес и лични отношения, а в последните години Декларацията на ротарианците в бизнеса или професията дава израз на тяхното отношение да подобрят условията на работните им места. Започвайки от предлагане на напътствия за кариерата в гимназиите, до търсене на пътища за подобряване на условията на работното място, ротарианците и техните клубове са ангажирани в много и различни видове професионално служене.
Служенето на обществото включва тези дейности, които ротарианците предприемат за да подобрят качеството на живота в обществото, в което живеят. Много от официалните ротариански програми са предназначени да отговорят на потребностите на обществото, независимо дали се отнася до разпространение на грамотността, помощ на възрастни или инвалиди, борба срещу насилието в градовете или предоставяне на възможности за развитие на местната младеж.
Международната служба обхваща дейностите, които ротарианците предприемат за напредъка на международното разбирателство, добронамереност и мир. Разпространението на Ротари клубовете по земното кълбо позволява съгласуването на ротарианската подкрепа на хуманитарните усилия по целия свят.

горе

Четиристранен тест

Едно от най-широко разпространените и цитирани изявления на бизнес етиката в света е ротарианският Четиристранен тест. Той е създаден от ротарианеца Хърбърт Е. Тейлър през 1932 г. , когато е бил помолен да се грижи за фирма, която щяла да банкрутира. Тейлър потърсил начин да запази мъчещата се компания, затънала във финансови трудности, предизвикани от депресията. Той съставил етичен кодекс от 24 думи за всички служители, който те трябвало да следват в техния бизнес и професионален живот. Четиристранният тест станал ръководство при продажбите, производството, рекламата и всички отношения с дилъри и клиенти, а компанията оцеляла благодарение на тази проста философия.
Хърб Тейлър станал президент на Ротари Интернешънъл през 1954 – 55 г. Четиристранният тест е бил адаптиран за Ротари през 1943, преведен на повече от сто езика и публикуван по стотици начини.

За нещата, които мислим, казваме или правим:
- Това ли е истината?
- Справедливо ли е за всички, които засяга?
- Ще създаде ли то добронамереност и по-добри приятелства?
- Ще бъде ли от полза за всички, които засяга?

горе

Декларация на ротарианците в бизнеса или професията

Декларацията на ротарианците в бизнеса и професията е била адаптирана от Законодателния Съвет на Ротари Интернешънъл през 1989 за да даде по-специфични насоки за високоетичните стандарти, споменати в Целта на Ротари:

Като ротарианец в бизнеса или професията от мен се очаква:
- Да разглеждам призванието си като възможност да служа на другите.
- Да бъда безпрекословно верен на етичния кодекс на моята професия, на законите на моята страна и моралните норми на обществото.
- Да направя всичко,което е по силите ми за издигане престижа на моята професия и да поощрявам най-високите етични стандарти в избраната от мен професия.
- Да бъда честен към моя работодател, моите подчинени, колеги, конкуренти, обществото и всички други, с които имам бизнес или професионални отношения.
- Да се отнасям с почит и уважение към всички професии, полезни на обществото.
- Да предоставя професионалните си качества за осигуряване възможности на младите хора, да работя за облекчаване на нуждаещите се и за подобряване качеството на живота в обществото, в което живея.
- Да бъда честен в представянето на моя бизнес или професия пред обществото.
- Да не използвам контактите си с ротарианци за получаване или даване на привилегии или ползи спрямо други хора в бизнес или професионално отношение.

горе