Обръщение на президента на Ротари Интернешънъл за 2005/06 г.
Карл-Вилхелм Стенхамър

 

 

 

Скъпи ротариански приятели,

През 2005-06 г. ние ще сe впуснем в нашето второ столетие на ротарианска служба с една здрава основа, върху която да градим, предишните успехи в служенето ще бъдат наш компас, а ще черпим вдъхновение от богатата си история. A тъй като ние никога не трябва да останем заключени в миналото, то неговите уроци със сигурност ще ни зареждат с идеи за нашия постоянен напредък.
Като имах пред вид това, аз прегледах мъдрите слова, които са написали ротарианците през миналото столетие, за да избера тема, която най-добре да описва нашата жизнена мисия. Измежду всички вдъхновяващи послания, които са ръководели нашето мислене и са ни мотивирали за действие, не можах да намеря нито една, която да определя Ротари и ротарианския дух по-добре от трите прости думи на нашия девиз - Служба над личността.
За мен е привилегия да служа като президент на РИ през годината, в която ще започнем да пишем първата глава от второто столетие на Ротари. Използването на Служба над личността за тема през тази важна година отразява моето намерение да използвам най-добрите и най-съдържателни думи за вдъхновяване на ротарианците. Но аз също така предлагам тази тема в усилието ми да запазя нашия ротариански живот обикновен - един подход, който изисква продължаване на приемствеността от предните години и полагане на бъдния път право напред. Следователно аз предпочитам да се насоча към тези области, в които oще в миналото сме показали значителна сила и които представят основните човешки потребности.
Една такава област е грамотността и образованието. Ротари клубовете са развили внушителен обем от проекти, предназначени да помогнат на хората да се научат да четат и пишат, започвайки от единичното обучение и стигайки до големите образователни програми. Ние оборудвахме училища, образовахме учители и дадохме на децата облеклата и книгите, неоходими им за да ходят на училище. А в общностите по света ротарианците посещаваха училищата, четяха на децата и ги слушаха как четат.
Независимо от многото успехи, безброй възрастни все още не могат да прочетат или напишат и едно просто изречение или са практически неграмотни - така те не могат да четат, пишат и смятат за да могат да бъдат ангажирани в повечето дейности от нормалното ежедневие. Несъмнено е, че значителният опит и постоянната ангажираност на Ротари в тази област са жизнено важни за решаване на проблем, който ограничава толкова много хора по света да се грижат за себе си и своите семейства.
През 2005-06 аз също така насърчавам ротарианците да продължат работата си по управление на водите, един друг въпрос, който ротарианците решават ефективно в много краища на света. Благодарение на резултатите от проектите на Ротари клубовете за осигуряване на вода сега стотици хиляди хора имат удобен достъп до водата и се наслаждават на добро здраве, чиста вода и съответната канализация.
Но още толкова много остава да бъде направено. Твърде много хора нямат достъп до чисти водоизточници и усещат липсата на канализация, което резултира в безсмислена смъртност, причинена от болести, свързани с водоснабдяването и които могат да бъдат спрени. Управлението на водите оказва влияние и върху снабдяването с храни, тъй като за производство на храната, необходима ежедневно на един човек са необходими от 2000 до 5000 литра вода. ООН нарича глобалната водна криза "заплаха за икономическото развитие, за процесите на намаляване на бедността, за околната среда, мира и сигурността". Последователните действия на ротарианците са жизнено необходими за да се облекчат гладните, да се подобрят здравето и благосъстоянието на всички, които са лишени от този важен ресурс.
Докато аз вярвам, че грамотността и управлението на водите са два обезпокоителни проблема, които спешно имат нужда от нашето внимание, аз знам, че Ротари клубовете се насочват също и към много други също толкова критични въпроси. Хубавото в Ротари е това, че има толкова много възможности за служене. Клубовете трябва да видят потребностите на своите общности и след това да определят как да използват човешките и материалните си ресурси, за да ги решат. Стоенето близко до проблемите на хората е отличителен белег на Ротари и аз насърчавам всички клубове да продължат да осигуряват това, което е най-полезно за общностите в тяхната и други страни.
Но ние не можем да направим това сами. Често ние можем да направим повече за нашите общности когато работим заедно с други организации, които споделят нашите цели и идеи. Когато планирате своите дейности за годината, обмислете как успехите на Вашия клуб могат да се умножат, ако си партнирате с друга организация.
През 1911 г. Ротарианците ентусиазирано приеха девиза Служба над личността, тъй като той така уместно идеалите, които наскоро създадената организация започваше да развива. От 95 години този девиз служи като основен мотив на нашите усилия да осъществяваме хуманитарна дейност, да развиваме високи етични стандарти и да работим за международното разбирателство и мир. Това се превърна в естествена част от нашия живот и за това е лесно да приемем този девиз като даденост. Идващата година ще предложи на всички ротарианци възможност да размишляват внимателно върху истинското значение на Службата над личността, тъй като ние обновяваме своите ангажименти към това вечно послание на състрадание и щедрост на духа.

Карл-Вилхелм Стенхамър
Президент на РИ 2005-06

обратно