ОТЧЕТ НА РОТАРИ КЛУБ БУРГАС
01.07.2003 - 30.06.2004
2003 - 2004 Ротарианска година





I. Клубна дейност

1. Създаване на комисия "Семейството на Ротари". Комисията е учредена на 07.07.2003 г. Състав на комисията: Председател: Милена Илчева. Членове: Светлана Проданова, Тони Костова, Константин Овчаров, Иван Данев.
2. Сформирани са и другите клубни комисии, както следва: Комисия по Клубна дейност със съставни Комисии по присъствието, класификациите, членството и развитие на членството и ротарианска информация; Комисия по професионална дейност; Комисия по обществена дейност; Комисия по международна дейност. С оглед подобряване на клубната дейност са създадени и следните комисии: Финансова комисия, Комисия по систематизиране на клубния архив и историята на клуба, Комисия за проекта "Дом за временно настаняване на деца "Надежда". Назначени са отговорници за Ротаракт, Интеракт и Фондация Ротари, както и счетоводител и одитор на Клуба.
3. Подготовка на 3 нови Ротари Клуба: Созопол, Царево, Бургас. В началото на месец септември са определени работните групи, които ще подготвят инициирането на клубовете. Като специален представител на ДГ на Д2480 за създаване на трети РК в Бургас, Атанас Сиреков е съставил компакт диск с материали за обучението на новите клубове. С активната подкрепа на президента на РК Бургас Румен Ангелов през месец ноември 2003 г. е учреден Предварителен Ротари Клуб "Бургас-Приморие" с президент Тодор Савов. Клубът е чартиран през месец март 2004 г.
4. През месец август от секретаря на Клуба Атанас Сиреков е изработен презентационен компакт диск на Клуба.
5. През месец август 2003 от секретаря на Клуба Атанас Сиреков са записани всички лекции (презентации на PowerPoint) от интернет - страницата на Ротари Университет, започнал е превеждането им на български език и до момента е превел 10 от тях.
6. През месец юли са проведени лекция за запознаване със структурата на Ротари и Дистрикт 2480, както и с темата на 2003/04 година и са набелязани възможности за реализирането й. Лектори - Румен Ангелов, Президент на РК Бургас и Председател на Комисията за Ротаракт и Интеракт на Д2480 и Красимир Ганчев, паст президент, АДГ.
7. Ротарианците взеха активно участие в тържеството по чартиране на Ротари Клуб "Бургас-Пиргос" на 19.07.2003 г.
8. Подготовка на посещението на ДГ на Д2480 в Бургас. Беше осигурено участието на ротарианците, членовете на Ротаракт и Интеракт клубове в тържествената вечеря на 14.09.2003. Членовете на Борда участваха в работна среща с ДГ на 15.09.2003 г. Дистрикт говерньора бе впечатлен от пълното представителство на Ротари в Бургас чрез Ротари, Ротаракт и Интеракт Клубове, както и от наличието на жени в Ротари Клуба. Той даде отлична оценка на Клуба и го посочи като един от най-добрите клубове в Д 2480. Статия за посещението на ДГ, подготвена от секретаря на Клуба Атанас Сиреков е публикувана в сп. "Ротари България". Репортажи от срещите са публикувани в 2 местни издания.
9. Тържествено е открит обекта - реконструкция на втори етаж на Дома за деца "Ал. Георгиев - Коджакафалията", с което е завършен изцяло предпоследният етап от проекта на Клуба за Дома за деца. За отбелязване е големият социален ефект от този проект, с който на сираците от Дома се даряват изцяло обновени стаи. При откриването бяха поканени представители на всички медии, като репортажи са излъчени по местните радио и телевизионни станции, а статии със снимки са публикувани в 4 регионални издания. Статия, подготвена от секретаря на Клуба Атанас Сиреков е публикувана в сп. "Ротари България".
10. От името на Ротари Клуб Бургас са връчени 12 награди Пол Харис Фелоу, като 5 от тях са за многократен носител на отличието.
11. Всички членове на Клуба са абонирани за списание "Ротари България".
12. Залата за провеждане на редовните седмични сбирки е обновена и оформена с ротариански символи и специален шкаф за ротариански атрибути и отличия, с което се придава изключително приятен и подходящ за провеждане на срещите вид.
13. За всички членове на Клуба са осигурени: пакет с информационни материали, съдържащ наръчник на процедурите на Ротари Интернешънъл, "Възможности за служба през 2003/04 ротарианска година", програма и бюджет на клуба за настоящата година; екземпляр от Конституцията и Клубните правила на Ротари Клуб Бургас, ротариански членски карти и визитни картички.
14. Приети са 11 нови члена.
15. Ротари и Ротаракт Клубове Бургас бяха съорганизатори на Дистрикт Асамблеята на Ротаракт, която се проведе от 3. - 5. октомври в Слънчев Бряг и имаше голям успех.
16. Отговорникът за Интеракт Тони Костова организира успешно сбирките на членовете на този клуб. За провеждане на сбирките е осигурено подходящо помещение.
17. Сбирките на Ротаракт Клуб Бургас редовно се посещават от президента на РК Бургас Румен Ангелов. За провеждане на сбирките е осигурено ново, подходящо помещение.
18. Общото събрание на Клуба е проведено в срок и е избран Борд на Клуба за 2004/05 г.
19. Финансовата комисия е направила преглед на финансовите документи на Клуба, направила е необходимия отчет и го е представила на Клуба. Отчетът е приет от Клуба.
20. За първи път в историята си Клубът кандидатства за наградата Президентски цитат.
21. На 23. февруари тържествено и в присъствието на гости и журналисти бе отбелязана 99.-ата годишнина на Ротари - Световен ден на разбирателството и мира. АДГ Красимир Ганчев изнесе лекция за Ротари, а информация за годишнината бе публикувана в 3 вестника.
22. През месец април 2004 г. излезе от печат списанието на Клуба.
23. Ротарианците активно участваха в тържеството по чартиране на РК Бургас-Приморие на 30.04.2004 г..
24. Ротарианската 2003/04 г. приключва с тържествена сбирка на 28.06.2004 г.

II. Обществена дейност
1. Продължава общата работа с РК Леккеркерк - Холандия, Щаде - Германия и други клубове в тези страни за реализиране на настоящия етап от Проекта за Дома за деца "Ал. Георгиев - Коджакафалията" в Бургас на стойност 51 000 евро. Етапът бе завършен и обектът бе открит тържествено. (виж раздел I, т. 9). Търсят се начини за финансиране и на последния етап от проекта - реконструкция на физкултурния салон.
2. В процес на разработка е Проектът за Дом "Надежда" - Бургас. Приключи процедурата по получаване на разрешително за проектиране. Подадени за необходимите документи, избран е проектантът на обекта и проектирането е започнало. Проектът на архитектурната част е дарение от арх. К. Коцев, паст президент на РК Бургас.
3. През месец януари 2004 г. съвместно с Ротари Клуб Ексмът, Англия бе осъществен проектът "Компютри за образованието", който включваше осигуряване и инсталиране на 12 компютъра за училище "Св. Климент Охридски" в Бургас.
4. Продължава работата по програмата "Чорелов" - помощи от Франция за болниците в областта, като се събират заявки за нужните медицински средства.
5. Подготвя се проект с "Център за социална рехабилитация" - Бургас.
6. През месец юли членовете на клуба посетиха представянето на книгата "Аз избрах свободата" на Д-р Васил Вълков.
7. Членове на клуба участваха в тържествата на Петрова нива по случай 100 години от Илинденско-Преображенското въстание, като бе поднесен венец от името на Ротари Клуб Бургас. Клубът стана и ко-спонсор на мероприятието.
8. През месец ноември лекция на тема "Потенциалът на Фондация Ротари" е представена пред Клуба от клубния отговорник за Фондацията Светослав Донев.
9. Ротарианците от РК Бургас активно участваха в семинара за Фондация Ротари, проведен на 29.11.2003 г. в Сливен. Отговорникът на РК Бургас за Фондация Ротари Светослав Донев представи лекцията "Потенциалът на Фондация Ротари" пред участниците в семинара.
10. През м. октомври президентът на Клуба Румен Ангелов изнесе лекция на тема "Участие на ротарианците в политиката".
11. През месец февруари 2004 г. благодарение инициативата на Стефан Цинцарски са осигурени 1300 броя противогрипни ваксини за социалните домове в Бургас и региона.
12. През месец май 2004 г. със съдействието на Кристин Дагуел е осигурен нов компютър на стойност 1000 лв. за семейството на самотния инвалид Радка Петрова.
13. Очаква се получаването на осигурените от Кристин Дагуел и РК Хъл, Англия и предназначени за Дом "Надежда" - Бургас, Дом за стари хора "Цвета и Анка Върбанови" - Бургас, Домът за стари хора в с. Горица, Социалното професионално училище в с. Бата 1750 кг. помощи.

III. Международна дейност
1. Задълбочават се контактите с Ротари Клуб Щаде - Германия. През месец август Ротари Клуб Бургас бе посетен от представителна група от този клуб. Ротарианците от Бургас са поканени да участват в тържествата по случай 50-годишнината на РК Щаде. Обсъжда се възможността за побратимяване с този клуб.
2. Продължават контактите с РК Бад Кисинген - Германия.
3. Пред приятелите са представени следните лекции: "Тенерифе - история и настояще", "Мюнхен и забележителностите му", "Кабул - история и настояще" - арх. П. Йовчев, "Щаде и околностите му - Das alte Land" - Атанас Сиреков, "Кападокия - култура, история, религия" - Стефан Корадов, "Забележителности на Тампере", "Хайделберг - история и настояще" - Герхард Бентциен.
4. Бордът на Клуба взе решение за побратимяване с РК Кавала - Гърция, спонсор клуб на РК Бургас.
5. Гости на клуба по време на редовните седмични сбирки бяха представители на РК Киев - Център, Стокхолм - Хеселби, Хараре - Авондейл и др..
6. Готови са документите за побратимяване с РК Къркларели, Турция.
7. Внесени за 3240 USD за Годишния Програмен Фонд на Фондация Ротари
8. Задълбочават се контактите с РК Хъл, Англия, като представителна група от този клуб ще посети Бургас.
9. През месец май 2004 г. Клубът е посетен от Кристин Дагуел, като при това посещение са осъществени контакти с Община Бургас и РДСП за организиране на помощ за социалните домове в Бургас и региона.

IV. Професионална дейност
1. Съставена е програма и са планирани дейностите и лекциите за Месеца на професионалната дейност (м. октомври).
2. Отбелязани са професионалните постижения на приятелите от Клуба: избирането на арх. Петко Йовчев за председател на Камарата на архитектите в България, назначаването на Калин Барзов за Директор "Гражданска авиация" в Министерство на транспорта и съобщенията, избирането на Атанас Сиреков за ИТ мениджър на 2003 г. от Computerworld - България.
3. Изнесени са следните лекции: "Електронното правителство" - Атанас Сиреков, "Възможности на ДФ "Земеделие" и програма "Сапард"" - Хюсеин Джамил, "Противодействие на корупцията в системата на МВР" - Дейвид Устелхолм.

V. Семейството на Ротари
1. Организирано е благотворително представление "Класика и магия" на Айке Шмид и Мира Искърова, което се състоя на 29.09.2003 г.
2. Съвместно с Комисията по обществена дейност се подготвя проект с "Център за социална рехабилитация" - Бургас и Дом "Надежда".
3. Подготвя се програма за повишаване заинтересоваността на членове на семействата на ротарианците към Ротари.
4. Проучват се възможностите за включване на членове на семействата, които не са ротарианци (в т.ч. съпруги, големи деца, вдовици) в благотворителни акции на Клуба.
5. Участие в подготовката на Коледния семеен коктейл.
6. Отбелязване годишнината от смъртта на Стефан Вълчев, паст президент на РК Бургас.
7. Редовно отбелязване и поздравяване на приятелите за именните и рождените им дни, както и за семейни празници.
8. Инициативна група от съпруги на ротарианци организира Пролетен благотворителен коктейл в полза на Дом "Надежда" - Бургас на 14.04.2004 г.

Общ брой членове към 01.07.2003: 44
Новоприети членове за периода 01.07.-30.06.2004: 11
Общ брой членове към 01.07.2004: 51